2012. május 11., péntek

Illatos út - III53 - 2012.04.26.

Nyugodj békében Drága Dömötör...

Ebdoc írta: "Dömötört nem vitte el senki, karanténideje lejárt, vagyis jogilag az "Állategészségügyi Szolgálat" fennhatósága alá került, amely azt jelenti, hogy dönthetünk az állat sorsáról...
Egészségügyi felülvizsgálatnak vetettük alá. Az ujjáról készült ismételt röntgenlelet alapján az azon lévő csontdaganat meglepően agresszívnek bizonyult, két hét alatt nagy mértékű változásokat mutatott. Immár az áttétkereső röntgenfelvétel is pozitívnak bizonyult, és hiába készítettünk 3 felvételt a mellkasáról, különböző irányokból és beállításokkal, végül nem maradt kétség afelől, hogy a kutya áttétes daganatos betegségben szenved.
Az elvégzendő röntgenvizsgálatokhoz a protokoll szerint bealtattuk, hogy ne keletkezzenek bemozdulásos hibák. Miközben békésen aludt, a diagnózis mellé a betegség prognózisa is kezdett körvonalazódni. Ilyen súlyos esetben, amikor egy daganat már távoli áttéteket képez (IV/B stádium), hiábavaló lenne az ujjamputáció, a betegség kezdi átvenni az irányítást az állat szervezete felett. Dömötör túlélési esélyei a rendkívül drága kemoterápiával együtt is rosszak lennének. A kutya 8 éves és a két hét alatt sokat fogyott. A kennelbeli életet nagyon rosszul tűrte, apatikussá, szomorúvá vált.
Azt hiszem, egyikőnk számára sem volt kétséges, mi a teendő..."
2012.05.11.

KORÁBBI SEGÉLYKÉRÉS:

"ALTATÁS"-VESZÉLY FENYEGETI!!!!!

Egy Illatos úti (naív) frissdiplomás állatorvos S.O.S. segélykérése:

"Most viszont arról van szó, hogy egyszerűen nem tudjuk hová tenni az újabb állatokat. Két kutya van, akit kifejezetten veszélyeztet ez a helyzet: Dömötör és Zsiga ... úgy döntöttünk, hogy a legbetegebbeket választjuk ki, az ő áldozatukat kérjük azért, hogy más kutyák kapjanak még egy esélyt.

Dömötör egy kifejlett, jó kiállású, nyugodt természetű és kedves, 7-8 éves, rottweiler kan. Sántaságára figyeltünk fel, jobb hátsó lábát fájlalta. Miután megvizsgáltuk és röntgenfelvételt is készítettünk róla, kiderült, hogy jobb hátsó lábán az ötödik ujj utolsó perce szinte teljesen feloldódott, amely egy tipikus daganat jele. A kutyának elsősorban mihamarabbi ujjamputációra volna szüksége, valószínűleg kemoterápiás utókezelésre is. A kemoterápia méregdrága, azonban maga az amputáció is sokat javíthatna túlélési esélyein. Ez ortopéd sebészet, erre nincs lehetőségünk itt a telepen.

Kiválasztására azért került sor, mert nem olyan jellegű a betegsége, amelyet kezelni tudnánk. Igaz, hogy elvileg május 11-én vihető csak el, de mivel gazdája valószínűleg nem fog jelentkezni érte (kivert kutya), megállapodási szerződés alapján Dömötört örömmel átadjuk állatvédő szervezetnek, vagy magánszemélynek, amennyiben vállalja kezelését."

(2012.05.02.)

EREDETI SEGÉLYKÉRÉS:

!!! jobb hátsó lábán az 5. ujj utolsó ujjpercén daganattal !!!

Kennelszám: III53

Beérkezés: 2012. április 26. - XIII. ker. - Befogott

Örökbefogadható: 2012. május 11.-től

Faj: Kutya
Fajta: rottweiler
Szín: fekete-cser
Méret: Közepes
Ivar: kan
Ivartalanított: Nem
Kor: 7 év 0 hónap

Nincsenek megjegyzések: