2012. június 25., hétfő

Illatos út - 141B - 2012.05.27.

Ebdoc írta:

"Plútó már nincs köztünk

...A kutyát bevittük a kezelőbe, majd rövid és gyors vizsgálat után röntgen és ultrahang. Amit ott láttunk, sokkal rosszabb volt, mint amit sejtettünk. A gyomorcsavar, fázistól és állapottól függően az esetek egy részében sikeresen kezelhető, az elváltozások helyrehozhatók. Plútónak nem volt ilyen “szerencséje”, még ennél is súlyosabb betegség okozta az állapotát. Az elvégzett radiológiai és ultrahangos vizsgálat során kiderült, hogy gyomorrákja van, amely megtámadta mind a gyomor testét, mind pedig a kapuját. Az utóbbiban ráadásul egy növedék szűkületet is okozott. A daganat lassacskán nőtt és nőtt, a felvett tápláléknak egyre inkább útját állta, és a legrosszabb ebben az, hogy a végső stádium eléréséig mindez tünetmentes volt. Amikor azonban végleg elzárta a daganatos növedék az utat, Plútó gyomra hirtelen megtelt folyadékkal és táppal. A gyorsan kialakuló, és az akadályozottság miatt nem szűnő nagy súly és terjedelem lehúzta a gyomrát, annak rögzítő szalagjait is megnyújtva. Innentől kezdve már nem kellett sok, hogy az elzáródás mellé a következményes gyomorcsavar is kialakuljon.

Plútó állapota életveszélyes volt. Felszereltségünk, lehetőségünk a gyomorcsavar megoldására még lett volna, azonban a daganatos elváltozással már nem tudtunk mit kezdeni. Nagyon nehéz volt dönteni, ráadásul az idő is szorított. Dömötörtől eltérően, Plútónál már nem tudtam kimondani, hogy altassuk el. Kollégám megtette, aki az eutanáziát is végrehajtotta az alvó kutyán. Kértem tőle, boncolja is fel utána, mert szerettem volna biztosan tudni, miért kellett így alakulnia a sorsának. A boncolás eredménye megerősítette a gyanút, rendkívül rossz állapotban volt a gyomra..."

(2012.06.25.)

KORÁBBI SEGÉLYKÉRÉS:

S.O.S. MEGMENTŐJÉT VÁRJA!!! MEGVAKUL, HA NEM KEZELIK!!!

Ebdoc írta Plútóról: "A 141B jelenlegi lakója egy átlagos, jellegtelen és a sötétben megbúvó kutya. Semmi különöset nem lehet róla mondani, 5 éves kan, fekete-cser színű, keverék, előélete ismeretlen és befogással került hozzánk. Igaz ugyan, hogy még csak két napja lenne elvihető, de azalatt a két hét alatt, míg kennelében kuksolt, soha senki nem kérdezte meg, ki ez, mi ez, és soha senki nem állt meg előtte. Igazából olyan, mintha nem is létezne. Ő sem tesz meg túl sok mindent azért, hogy észrevegyék, hangját egyszer sem hallottam, sokszor a helyén fekszik, a rácsnak hátat fordítva. Nagyon félénk.

Már bekerülésekor feltűnt, hogy mindkét szemén, az íriszén félhold alakú, hófehér homály éktelenkedik. A kutyát megvizsgáltuk, kiderült, hogy a szaruhártyáin fekély alakult ki. Hogy miért mindkét szemén és hogyan alakult ki, nem tudjuk. Elkezdtük kezelni, napi szinten kenegettük a szemét az erre való szemkenőccsel. Két héten át való kezelés után állapota nemhogy javult volna, de úgy tűnik, romlott is. Egyéb kezelési módot nem választhattunk, mert bár van szemcseppünk, de azt tilos ilyen esetekben használni. Egyéb lehetőségünk nincs itt a telepen az állat kezelésére. Félünk, ha ez a “vándorló fekély” továbbterjed, mindkét szemére és totálisan megvakul. Persze, a baj sosem jár egyedül, a minap fejoldaltartást tapasztaltunk nála, amely vizsgálataink alapján kezdődő középfül-gyulladás jele. Így a fülét mossuk, hogy legalább ez a betegség ne kínozza, de a szeme kezelésével leálltunk.

Plútó, és ezt most komolyan állítom, most a száz-valahány kutya közül a legeslegkedvesebb. Senki észre nem venné, hogy létezik, de csak míg ki nem veszik a helyéről. Onnantól viszont arc, kéz és nyak nem marad szárazon. Imádja az embereket, és minden követ megmozgat azért, hogy ezt tudassa is a hozzá legközelebb álló személlyel. Mindenkit, mindenáron össze akar nyálazni. Nem tudni, most mennyire lát, de belenéz az ember szemébe, és lelkesen vigyorog. Lehet, hogy külseje jellegtelen, de a kutya szíve hatalmas, majd szétrobban a szeretetvágytól és -éhségtől. Nem lehet lefogni és kezelni anélkül, hogy ne mosolyognánk közben.

Plútó elindult a teljes vakság felé vezető úton. Mivel szembetegsége bonyolult, ezért rendes, szakértő szemészeti vizsgálatra és ellátásra lenne szüksége, erre a mi felszereltségünk enyhén szólva is elégtelen. Így, sajnos vele megint olyan esetbe futottunk bele, amelynél a sikeres gyógykezeléshez korlátokba ütköztünk."

EREDETI SEGÉLYKÉRÉS:

Kennelszám: 141B

Beérkezés: 2012. május 27. - XXII. ker. - Befogott

Örökbefogadható: 2012. június 11.-től

Faj: Kutya
Fajta: keverék
Szín: trikolor ?
Méret: Közepes
Ivar: kan
Ivartalanított: Nem
Kor: 5 év 0 hónap

??? A telep által készített honlapon miért nincs egy hang sem arról, hogy beteg a szeme ???

Nincsenek megjegyzések: